דם טבורי - המדריך המלא של קידיפדיה
אם אתם כמו הורים חדשים רבים, שלא יודעים מה זה דם טבורי, או למה חשוב לאחסן אותו בבנק מיוחד, הנה מדריך דם טבורי למתחילים.
הורים לעתיד עסוקים בימים הקרובים ללידה, ובמיוחד לאחריה, בבחירת שם לתינוק (מוזמנים לבחור שמות לילדים בעזרת המילון המלא שלנו), בחירת צבעים לעיצוב החדר שלו, ותוכניות לאחר הלידה. ובעוד שכל ההחלטות האלה חשובות, יש שיקול נוסף שכדאי לתת עליו את הדעת: דם טבורי.
דם טבורי הוא מוצר ביולוגי שמוסדר על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי, שנמצא בכלי הדם של השליה וחבל הטבור, וניתן לאיסוף לאחר שהתינוק נולד וחבל הטבור נחתך. היות ודם טבורי נאסף לאחר שהתינוק נולד וחבל הטבור נחתך, זהו תהליך בטוח ברוב המקרים, לאם ולתינוק, אבל יש כמה נקודות שחשוב להבין בנושא זה.
מה זה דם טבורי?
דם טבורי, שנקרא גם דם שליה, הוא הדם שנותר בחבל הטבור של התינוק לאחר הלידה, לאחר שהרופא חותך את חבל הטבור.
התינוק כבר לא צריך את הדם הזה, אבל עדיין יש לו ערך, במיוחד כמקור של תאי גזע, אשר יכול לשמש כחלופה לטיפול במחלות.
בנקאות דם טבורי מקבלת היום הרבה באז. על מה כל ההתרגשות?
ברוב ההריונות, חבל הטבור הוא חבל ההצלה של העובר, שמחבר אותו לשליה. אורך החבל הוא כמעט שני מטרים, ויש וריד שמעביר חומרים מזינים וחמצן מדם האם דרך השליה, בתוספת שני עורקים שנושאים חמצן וחומרים שמזינים את הדם, שמדוללים מהעובר בחזרה לאם.
היות והדם של האם ודם העובר לא ממש מתערבבים, הדם של השליה וחבל הטבור בלידה שייך בעיקר לעובר. הדם העוברי הזה מחזיק בכל מיני תאים מעניינים ומרפאים. במקום לזרוק אותו, רופאים, מדענים והורים בוחרים להעביר את דם העובר לבנק, באמצעות חיתוכו מחבל הטבור של התינוק והשלייה, הקפאתו ואחסונו לשימוש מאוחר יותר.
מה אפשר לעשות עם דם טבורי?
דם טבורי יכול לספק תאי גזע מצילי חיים לאנשים עם מחלות קטסטרופאליות כמו לוקמיה ולימפומה, שמהוות את הרוב המכריע של השתלות תאי גזע. תאי גזע שימשו עד היום גם לטיפול ביותר משמונים מחלות אחרות, כולל:
- תסמונות של מח העצם.
- מחלות דם כמו אנמיה.
- הפרעות חילוף חומרים.
- חלק מהפרעות במערכת החיסונית שעלולות לשבש את היכולת של הגוף להגן על עצמו.
- מחלות תורשתיות.
- סוגים מסוימים של סרטן.
רק לעיתים רחוקות תאי גזע מדם טבורי נושאים מחלות זיהומיות, וכמחציתם עשויים להידחות כתאי גזע בוגרים.
איך תאי גזע עובדים?
כשאנשים מקבלים טיפולי כימותרפיה או הקרנות, המערכת החיסונית וכלי הדם שלהם עשויים להיות פגומים.
תאי גזע יכולים להחליף ולחדש את המערכות הגופניות ולתרום לתהליך ההבראה, מה שמגדיל את סיכויי ההישרדות.
איך הדם הטבורי של התינוק נאסף – והאם זה כואב?
הרופא אוסף את הדם הטבורי של התינוק כמה דקות לאחר הלידה. תהליך האיסוף אינו מזיק לאם או לתינוק בכל דרך שהיא, ללא קשר לשאלה אם הלידה בוצעה בתהליך נרתיקי או בניתוח קיסרי.
כל התהליך נמשך פחות מעשר דקות, והוא משתנה מעט בין בתי החולים, אבל בדרך כלל כרוך בהידוק חבל הטבור משני הצדדים במרחק של כעשרה סנטימטרים מצד לצד, וחיתוכו. בשלב זה, הדם הטבורי נאסף עם מחט שאוספת לפחות ארבעים מילימטר של דם מחבל הטבור.
בסיום ההליך הדם נאטם בשקית מיוחדת ונשלח למעבדה שבה הוא מוקלד, נבדק לאיתור זיהומים, מוקפא ונשלח לבנק, לאחסון.
האם התינוק יכול להשתמש בדם הטבורי שלו?
לא סביר להניח שהתינוק יצטרך טיפול דם טבורי עם הטיפולים המתקדמים של היום. מחלות רבות או מצבים שהתינוק נולד איתם, יכולים להיות נוכחים גם בתאי הגזע שחולצו, והסיכויים הנוכחיים של התינוק להשתמש בדם הטבורי שלו הם אחד ל-2,700.
אבל ניסויים קליניים חדשים בוחנים טיפולים להפרעות אחרות, והטיפולים האלו ישתמשו בדם הטבורי של התינוק. בדיקות שמתבצעות כיום כוללות בדיקה האם ניתן להשתמש בדם טבורי בהצלחה לטיפול במצבים הבאים:
- אוטיזם.
- שבץ ילדות.
- פגיעות מוחיות.
- שיתוק מוחין.
- אובדן שמיעה.
מה שחשוב לזכור זה שהמדע חדש ומתפתח, ולמרות שאין שום ערבויות, יש מחקרים מבטיחים.
עכשיו בואו נדבר רגע על אחסון דם טבורי
לאחר תהליך איסוף דם טבורי, הוא מוקפא וניתן לאחסון בבטחה למשך שנים רבות. שיטת ההקפאה חשובה מאוד לשמירה על שלמות תאי הדם, ויש לאחסן אותו בקפדנות.
אפשר לבחור לאחסן את הדם הטבורי של התינוק בבנק פרטי, כך שהוא יהיה זמין אם יהיה בו צורך בעתיד לשימוש על ידי הילדים או קרובי משפחה מדרגה ראשונה או שנייה. בנקים פרטיים גובים תשלום על איסוף ואחסון הדם.
תרומה לבנקאות ציבורית
אפשרות שניה היא לתרום את הדם הטבורי לבנק ציבורי, כך שרופאים יוכלו להשתמש בו להבראת חולים שזקוקים להשתלת תאי גזע. ה-FDA מסדיר דם טבורי בשיטות שונות, בהתאם למקור, רמת העיבוד והשימוש המיועד.
חשוב להבין שלא כל יחידת דם טבורי עומדת בדרישות הבנקאות הציבורית, ואם זה קורה, חלק מהדם הטבורי שנתרם יכול לשמש במחקרים שאינם קליניים.
רק לאחרונה הושגה הבנה לגבי חשיבות דם טבורי. בעבר, הוא פשוט הושלך
תומכי בנק דם טבורי משוכנעים שבמקום שהדם יהפוך לפסולת רפואית, תאי העובר שהוא מכיל הם זהב ביולוגי. למרות שעדיין לא מתבצע שימוש בדם טבורי, ובטח שלא ברוב הלידות, אבל ניתן לראות היום מגמה מסתמנת של תכנון מוקדם לאיסוף דם טבורי, ולכן חשוב שהורים יבינו היטב את הנושא.
כשאתם תורמים דם טבורי, אתם תורמים משהו שאתם לא צריכים, אבל שיכול לרפא מחלות ולהציל חיים. כשחושבים על זה, זה די מדהים.