המשפחה החדשה

משפחה חד הורית, הורים גרושים ומשפחות חד מיניות הם כיום חלק בלתי נפרד מהחברה המודרנית. איך התהליך התחיל, איזה תפקיד יש לנו כהורים ומה לומדים על זה באקדמיה? הנה כל התשובות על המשפחה החדשה

התא המשפחתי מגוון כיום מאי פעם וזאת תודות לשורה ארוכה של מאמצים, פעולות וסוגי חקיקה. משפחה של אמא-אבא-ילד כבר לא נחשבת לנורמה אחת ויחידה וגברים ונשים בכל רחבי העולם מקבלים סוף סוף הזדמנות לחיות בחופשיות בתוך מבנים חדשים ולא קונבנציונאליים של תאים משפחתיים. יתרה על כך, מחקרים מצביעים באופן ברור על שיפור באיכות החיים של החברה כולה לאור המשפחות החדשות והיכולת שלהן לממש את עצמן.

אחד הדברים שלמדנו מהתהליך שעובר על התא המשפחתי בעשורים האחרונים קשור לאחריות של הורים. כיום כבר ברור יותר מאי פעם עד כמה לנו כהורים יש אחריות ללמד את הילדים שלנו כיצד לקבל את השונה. בנוסף, עלינו להסביר לדור הבא על הסוגים השונים של המשפחות ועל מה שאפשר לעשות על מנת להקל עליהן. מלבד ההיבט המוסרי, המשפחה החדשה היא אינטרס ציבורי מהמעלה הראשונה והיא מעידה על חברה חזקה, מתקדמת ומפותחת.

בעולם האקדמיה מובילים את התהליך

מאחורי הקלעים ניתן לראות תהליכים מרתקים על האופן שבו המשפחה החדשה משתלבת בחיי החברה בארץ ובעולם. מבחינה פרקטית, מדובר בעיקר על חקיקה ועל תמיכה במשפחה חד הורית, במשפחה של שני בתים שבה ההורים גרושים וכמובן על משפחות חד מיניות. היום זה אולי נראה מובן מאליו, אך היה צורך במאבק נרחב על מנת להגיע למצב הנוכחי ולשמור עליו.

אחד הגופים שהובילו את תהליך "הנרמול" של המשפחה החדשה היא האקדמיה. במוסדות האקדמיים הבינו לפני כמה שנים את הצורך בהעברת הידע לציבור הרחב ובהקמת גופים מרכזיים להנחלת ערכים דמוקרטיים וליברליים. בין היתר, זה בא לידי ביטוי במסלולים חדשים של לימודי משפחה שעליהם היה אפשר בעבר רק לחלום.

המשפחה החדשה כאן כדי להישאר

התמחות במסגרת של לימודי משפחה מעמידה את הנושא במרכז ובוחנת אותו מכיוונים שונים. במסלולי לימוד, מחקר והעשרה כאלה בודקים לדוגמא את ההקשר החברתי של התא המשפחתי הבודד, או מנסים לבחון את ההשלכות הרגשיות והמשפטיות. כמו כן, הלימודים באקדמיה מאפשרים דיון מעמיק ומנומק בהבדלים בין משפחות "חדשות" ו"ישנות" ובדרכים שבהן ניתן לפעול על מנת לייצר עבורן סביבה מקבלת ותומכת.

לבסוף, הביטוי "משפחה חדשה" מטעה כי הוא מתאר מצב שבו ישנו תהליך כרונולוגי שבו מבנים מסוימים מחליפים מבנים ישנים. בפועל, מאז ומעולם היו גברים ונשים שבחרו לחיות עם אנשים מהמין שלהם וגם כאלה שהעדיפו לגדל ילדים לבד. ההבדל הוא שכיום החברה מקבלת אותם ומבינה שמדובר בנטייה טבעית לחלוטין. זה החידוש האמיתי בהתייחסות למשפחה בכלל ולנושא של קבלת השונה בפרט.

אז מה היה לנו עד עכשיו?
משפחה אוהבת
שיתוף בפייסבוק
צייצו בטוויטר
שתפו בווטסאפ
כתבות נוספות מהמגזין של קידיפדיה