הנה תרחיש די נפוץ: את מנסה להיכנס להריון, וחושבת שהמחזור החודשי שלך מאחר, ואז המחזור מגיע כמה ימים לאחר מכן עם זרימת דם כבדה ביותר. אם את לא מבינה את התופעה, יתכן שהיה לך מצב שנקרא הריון כימי, שהוא הפלה מוקדמת מאוד.
הריון כימי הוא מצב די נפוץ ולעתים קרובות נשים אפילו לא יודעות שהן נכנסו להריון. אבל עם העלייה בבדיקות מוקדמות לגילוי הריון, מגיעה גם עלייה במודעות של הפלות מוקדמות, וחשיבות ההתמודדות עם המצב. אז הנה מה שאת צריכה לדעת על הריון כימי ומה זה אומר מבחינת הסיכויים העתידיים שלך להפוך לאם.
הריון כימי הוא הפלה מוקדמת מאוד שמתרחשת כשביצית מופרית נכשלת בתהליך ההשתלה התקין ברחם, בדרך כלל לפני שבוע 5 להריון. אם בממוצע כעשרים אחוזים מההריונות מסתיימים בהפלה, עד 75% מההפלות האלו הן הריונות כימיים.
מכיוון שמצב זה מתרחש בשלב מוקדם כל כך, הריון כימי מתייחס לאובדן הריון לפני גילוי ההיריון באמצעות אולטרסאונד, ואילו הפלה קלינית מתייחסת לאובדן הריון שאושר באופן מוחלט באולטרסאונד. רוב הנשים שחוו הריון כימי אפילו לא יודעות שהן בהריון, והסיבה לכך היא כי עם הדימום שמלווה מחזור חודשי, הריון כימי יכול רק להיראות כמו מחזור מאוחר וכבד.
אם את מנסה להרות באופן קבוע ומבצעת בדיקות הריון, הריון כימי יכול להשפיע עלייך באופן של תנודות רגשיות.
היות והעובר מתחיל לייצר hCG, הורמון שבדיקות הריון מתוכננות לסרוק, ברגע שהוא מתחיל להישתל ברחם, בדיקת שתן או בדיקת דם יכולה להראות תוצאה חיובית, אבל אז מופיע הדימום הכבד של הריון כימי, כשבוע או שבועיים אחרי החדשות הטובות.
כמחצית מכלל ההריונות שמסתיימים בהפלה כתוצאה מהריון כימי, נובעים מאירועים אקראיים במהלכם מתרחשת בעיה עם הכרומוזומים של העובר. הנה שיעור ביולוגיה מהיר: כרומוזומים הם המבנים שבתאים שנושאים גנים. לתאים נורמליים יש 46 כרומוזומים, 23 מקורם בזרע, ו-23 מגיעים מהביצית.
אבל אם לביצית או לזרע יש יותר מדי או מעט מדי כרומוזומים, העובר יחווה בסופו של דבר אי תקינות כרומוזומלית, ולא יתפתח באופן תקין, במצב שעלול לעתים להסתיים בהריון כימי. גורמים אפשריים אחרים להריון כימי כוללים:
הסיכון להריון כימי עולה אם את מעל גיל 35 או שאת מתמודדת עם בעיות רפואיות מסוימות, כגון קרישת דם והפרעות בלוטת התריס. למרבה הצער, אין שיטות ידועות למניעת הריון כימי.
זהו סוג של הפלה שמתרחשת כל כך מוקדם עד שקשה להבחין בכל התסמינים. נשים רבות לא מודעות לכך שהן חוו הריון כימי, אלא אם כן הן עברו בדיקת הריון ביתית. במקרים רבים, נשים חושבות שיש להן רק מחזור חודשי כבד יותר. תסמינים אחרים של הריון כימי יכולים לכלול התכווצויות הרחם בכאבים שזהים לכאבי מחזור.
חשוב לזכור שדימום הוא לא תמיד סימן שלילי, והאמת היא שדימום קל יכול להיות סימן להשתלה מוצלחת. בשליש הראשון להריון, 15-20% מההריונות יכולים להתבטא בדימום מהנרתיק, ובעוד שכל דימום עלול להיות מדאיג בהתחלה, אלא אם כן הוא כבד, הוא אינו קשור להפלה.
דימום השתלה, כפי שהוא נקרא, קורה בדרך כלל שבוע עד שבועיים לאחר הביוץ, והוא סימן נורמלי להריון בריא לחלוטין. ובכל זאת, אם יש לך את כל התסמינים לאחר בדיקת הריון חיובית, גם אם זה דימום קל, התייעצי עם הרופא.
אם את חווה הריון כימי, החדשות הטובות הן שזה בהחלט אפשרי להיכנס להריון לאחר מכן. יותר מזה. הריון כימי הוא קצת מעודד, כי הוא מראה שהזרע של בן זוגך יכול להפרות את הביצית שלך, והרחם שלך יכולה להתכונן להשתלת העובר. למרבה המזל, הפרוגנוזה טובה להריון מוצלח ולתינוק שייוולד בלידה תקינה.
יותר מזה. אישה יכולה לבייץ ולהיכנס להריון שבועיים לאחר שהיא חווה הריון כימי. היות וזוהי הפלה מוקדמת, הסיכוי שלך להריון בריא סביר לאחר הפלה אחת. הסיכון של נשים להפלות נע בין עשרה לחמישים אחוזים, בהתאם לגיל האישה, והסיכון הממוצע הוא סביב 15%. רק שני אחוזים מהנשים יחוו שתי הפלות ברציפות.
כשרמות ה-hCG בירידה ולאישה יש מחזור חודשי לאחר מכן, היא יכולה לנסות להרות מחדש. חשוב להבין שנשים עשויות להיות פוריות יותר בעקבות הריון כימי: מחקר חדש מצא שנשים שניסו להיכנס להריון בתוך שלושה חודשים של הריון אבוד, נמצאו בסיכון גבוה ב-17% להרות וללדת בהצלחה, בהשוואה לנשים שהמתינו זמן רב יותר.
בעוד שיש נשים שאפילו אינן מודעות לכך שחוו הריון כימי, אצל חלק מהנשים שמודעות לאובדן, הפלה מוקדמת עלולה לתבוע מחיר רגשי, במיוחד אם הן מנסות להרות במשך זמן מה. הריון כימי עלול להיות הרסני כמו הפלה קלינית, כך שהאישה זקוק לתמיכה הולמת מבן זוגה ומבני משפחה אהובים.
תחושות עצב, חרדה ואשמה נפוצים לאחר הריון כימי, ורוב הנשים חוות פחדים רגשיים שמא האובדן נגרם איכשהו באשמתן, גם אם מבחינה אינטלקטואלית הן מכירות בעובדות ויודעות שזה לא נכון. חשוב להבין שאובדן הוא אובדן, ואובדן הריון הוא אובדן משמעותי מבחינת נשים רבות.
שיטה חשובה לעבור דרך הפחדים היא להתייעץ בגילוי לב עם הרופא. הבנה רפואית של האפשרויות שעומדות בפנייך יכולה לעזור להגדיר את הציפיות שלך ולעזור לך להתמודד עם החרדה בצורה בריאה ולהתכונן להריונות הבריאים הבאים.